Site Loader

Een limburgse vlaai is een ambachtelijk bereide vlaai. Een van de geheimen is dat de bakkers daar allemaal nog zelf de vullingen koken. Zoals de rijst, de banketbakkersroom en de fruitvullingen. Er is reeds een zeer groot en divers aanbod van verse vlaaien en dit zal blijven uitbreiden. Kortom, een limburgse vlaai smaakt altijd! Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, gunnen we je hieronder een blik achter de schermen. Via taarten aan huis kun je in contact komen met plaatselijk bakkerijen of landelijke aanbieders van de lekkerste vlaaien.

Gluten en suikervrij gebak

Onlangs kwam ik in gesprek met een dame die graag ook eens een gebakje wil eten. Ze eet echter wel gluten en suikervrij, door geraffineerde suikers en gluten krijgt ze last van een depressief gevoel. Dit intrigeerde mij en ik wil dit daarom ook gaan uitzoeken en uiteraard ook gaan uitwerken. Gelukkig is er heel wat te vinden op internet, echter wil ik wel redelijk dicht bij de van het ‘gewone’ gebak blijven. Ik bedoel dan niet de koolhydraten die rijkelijk aanwezig zijn in het ‘gewone’ gebak, maar de uitstalling van dit gebak. Op taartenaanhuis.nl kun je eenvoudig verschillende leveranciers bekijken die glutenvrij en lactosevrij gebak aan huis bezorgen.

Fondant taarten

Een fondant taart wordt bij de speciaalzaak opgebouwd met 3 of 4 plakken naturel biscuit, daarna gevuld met een vulling naar keuze, afgesmeerd met een witte chocolade botercreme en bekleed met fondant. De biscuits worden gemaakt van bloem, maizena, suiker en ei. Door dit luchtig te kloppen volgt er een licht en bijna smaakloze biscuit. Doordat een biscuit erg luchtig is, kan deze goed gevuld worden. Voor de vulling gebruikt men vaak twee verschillende soorten vullingen. Er zijn zeer veel soorten vullingen mogelijk. Vaak adviseert men wel voor een frisse vulling te gaan i.v.m. de zoetheid van de botercréme en fondant. De vullingen wordt naar eigen recept gemaakt en er wordt geen gebruik gemaakt van mixen of instant poeders. Enkele smaak suggesties:

  • Abrikozen jam met stukjes abrikoos en vanille crème
  • Frambozen jam met limoencrème
  • Vanille crème met pure chocolade crème

Verschillende smaken vlaaien

  1. Ananas rastervlaai: Deze vlaai bestaat uit overheerlijke, Indonesische, zongerijpte stukjes ananas. De ongeveer 1 kilo wegende vulling wordt op smaak gebracht met suiker. De frisse smaak van de ananasvlaai zal zeker een succes zijn tijdens de warmere dagen.
  2. Kruimelvlaai: De kruimelvlaai bestaat uit een krokante gist bodem met zelfgemaakte banketbakkersroom met romige kruimels. De vlaai is vervaardigd uit de beste grondstoffen. De Appel kruimel taart is zeer smaakvol en knapperig.
  3. Bourgondische kruimelvlaai: De krokante gist bodem van deze vlaai is gevuld met een combinatie van verse appels, banketbakkersroom en rozijnen. Het scheutje rum dat aan deze vulling wordt toegevoegd, maakt de Bourgondische vlaai tot iets speciaals. Over deze vulling wordt een laagje krokante kruimels gestrooid.
  4. Abrikozen kruimelvlaai: De krokante gist bodem van deze vlaai is rijkelijk gevuld met Spaanse abrikozen met daarop een laag romige kruimels. Voor de echte lekkerbek wordt de abrikozen kruimelvlaai versierd met slagroom en witte chocoladesnippers.
  5. Appelvlaai: Deze populaire vlaai bestaat uit overheerlijke verse Jonagold-appels, gecombineerd met Italiaanse appelpartjes. Het gewicht van deze vulling bedraagt ongeveer een kilo. De vulling wordt op smaak gebracht met de beste kaneel kruiden en met wat suiker. Voor de echte lekkerbek kan hier natuurlijk ook slagroom en witte chocolade op.

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *